Τι είναι η Κήλη οσφυϊκού δίσκου;
Παρατεταμένη οσφυαλγία (πόνος στη μέση), ή ισχιαλγία (πόνος κατά μήκος του κάτω άκρου), ο οποίος δεν υποχωρεί με τα συνηθισμένα μέσα (φάρμακα, ανάπαυση, φυσιοθεραπείες), είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη).
Όπως φαίνεται και στην εικόνα, ο ινώδης δακτύλιος (περιφέρεια του δίσκου) παθαίνει ρήξη και το μαλακό εσωτερικό τμήμα του δίσκου εξέρχεται (κήλη), πιέζοντας τις ρίζες των νεύρων.
Ανάλογα με την έκταση της κήλης είναι και τα συμπτώματα. Μπορεί να εκδηλωθεί μόνο πόνος στην μέση ή συνδυασμός με πόνο στο κάτω άκρο που ακτινοβολεί προς το πέλμα και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.
Αν παραμεληθεί, ή αν η ρήξη του δίσκου προκαλέσει οξεία (απότομη) πίεση, μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία στο κάτω άκρο ή ακόμη και διαταραχές στην αισθητικότητα του ποδιού, της περιοχής των γεννητικών οργάνων ή και διαταραχές της ούρησης και της αφόδευσης. Τα τελευταία 3 συμπτώματα αποτελούν μέρος της λεγόμενης «ιππουριδικής συνδρομής», μιας κατάστασης που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Η κλασική χειρουργική επέμβαση συνήθως συνίσταται στη λεγόμενη δισκεκτομή (ή μικροδισκεκτομή, αν γίνεται κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο). Σ’ αυτήν, αφαιρείται μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει τη ρίζα ή τις ρίζες. Είναι μια συχνή επέμβαση με συνήθως καλά αποτελέσματα.
Νέα μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης με ελάχιστα επεμβατική τεχνική
Τώρα πλέον η επέμβαση έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εκτελούμε αυτές τις επεμβάσεις με ακόμη μικρότερες τομές (ως 1,5 εκατοστό), διαδερμικά, δηλαδή χωρίς τραυματισμό των μυών, χωρίς αποκόλληση των μυών από το οστό, χωρίς αφαίρεση οστικών τμημάτων. Η επέμβαση ονομάζεται “Διαδερμική Μικροδισκεκτομή“
Η δισκεκτομή γίνεται υπό το χειρουργικό μικροσκόπιο, διαμέσου ενός μικρού αυλού. Η μέθοδος εφαρμόζεται συστηματικά από εξειδικευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι άριστα.
Η παράλληλη χρήση του ενδοσκοπίου, μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών και ασφάλεια. Έτσι, αν υπάρχει Σπονδυλική Στένωση, δεν χρειάζεται πλέον να γίνει η παραδοσιακή και επώδυνη χειρουργική επέμβαση της «πεταλεκτομής», σε κανένα ασθενή. Από την ίδια μικρή τομή γίνεται πλήρης αποσυμπίεση του στενού σπονδυλικού σωλήνα και των νευρικών ριζών και των δύο πλευρών (αριστερά και δεξιά) από την ίδια τομή:
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, μπορούν να υποβληθούν σε αυτές τις επεμβάσεις, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και άμεση κινητοποίηση.
Παραδοσιακά, οι επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη προκαλούσαν φόβο και ανασφάλεια στους ασθενείς. Υπάρχει η παλιότερη εμπειρία επεμβάσεων όπως η πεταλεκτομή, η τοποθέτηση μοσχευμάτων εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου και η ανοιχτή σπονδυλοδεσία, που τα ποσοστά επιτυχίας τους ήταν μικρότερα, συνοδεύονταν συχνά από μακροχρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ υπάρχουν και πολλά περιστατικά ασθενών που υπέφεραν από νευρολογικές επιπλοκές, χρόνιο πόνο ή υποβλήθηκαν σε πολλές επεμβάσεις με αμφίβολα αποτελέσματα.
Όλα αυτά είναι πια παρελθόν. Τώρα πλέον η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έχει ωριμάσει, οι μέθοδοι έχουν εξελιχθεί σε υψηλότατο επίπεδο, τα ποσοστά επιπλοκών, όπως λοίμωξη, αιμορραγία ή νευρολογική βλάβη έχουν πρακτικά μηδενιστεί.