ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Τι είναι το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης και τι η σπονδυλολίσθηση?

Κάταγμα πρακτικά σημαίνει σπάσιμο κάποιου οστού ή οστών ,εάν πρόκειται για πολλαπλά κατάγματα, της σπονδυλικής στήλης. Είναι μια πολύ επώδυνη κατάσταση που προκαλείται από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης ή όταν ο ασθενής πάσχει από  οστεοπόρωση και τα οστά του είναι αρκετά ευάλωτα.

Η σπονδυλολίσθηση από την άλλη μεριά είναι μια παθολογική κατάσταση όπου ο ένας σπόνδυλος έχει γλιστρήσει από την φυσιολογική του θέση και έχει μετατοπιστεί πιο μπροστά ή πιο πίσω. Η σπονδυλολισθηση είναι μια επίσης εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να υπάρχει εκ γενετής.

Διάγνωση κατάγματος και σπονδυλολίσθησης

Η διάγνωση και των 2 αυτών καταστάσεων μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ μέσω απεικονιστικού ελέγχου(αξονική ή μαγνητική τομογραφία).Ο νευροχειρουργός θέτει επισήμως την διάγνωση μόνο αφού έχει δει λεπτομερώς τις εικόνες της εξέτασης.

Συμπτώματα κατάγματος και σπονδυλολίσθησης

Το κύριο σύμπτωμα όπως είναι φυσικό είναι ο πόνος του σημείου που ο ασθενής έχει το κάταγμα ή την ολίσθηση. Ανάλογα όμως με την βαρύτητα της πάθησης και το εάν συνυπάρχει νευρολογική βλάβη ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί κάψιμο στα άκρα, αιμωδίες αδυναμία βάδισης ή μειωμένη δύναμη στα άκρα.

Τι είναι η σπονδυλοδεσία?

Η σπονδυλοδεσία είναι χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο νευροχειρουργός σταθεροποιεί 2 ή περισσότερα επίπεδα (σπονδύλους) της σπονδυλικής στήλης μεταξύ τους. Από την κλινική μας ,εκτός εξαιρετικά σπάνιων περιπτώσεων, διενεργούνται σπονδυλοδεσίες ΜΟΝΟ Διαδερμικά δηλαδή αναίμακτα και με Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική.

Πότε χρειάζεται να γίνει η σπονδυλοδεσία?

Σε κάθε περίπτωση  που υπάρχει αστάθεια μεταξύ των σπονδύλων και η σπονδυλική στήλη δεν στηρίζεται ορθώς η προτεινόμενη θεραπεία είναι η σπονδυλοδεσία, δηλαδή η τοποθέτηση ειδικών υλικών που θα επαναφέρουν τους σπονδύλους στην φυσιολογική τους θέση και θα εξασφαλίσουν στον ασθενή την ασφάλεια των κινήσεων του.

Πρέπει οπωσδήποτε να κάνω σπονδυλοδεσία για ένα κάταγμα στη σπονδυλική στήλη?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν δημιουργούν πάντα αστάθεια σε αυτή οπότε για αυτό και δεν είναι πάντα απαραίτητο να γίνει σπονδυλοδεσία. Ένας από τους παράγοντες ‘κλειδί’ , επίσης, είναι και ο χρόνος. Όσο πιο σύντομα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί το κάταγμα τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για σπονδυλοδεσία.

Η διάγνωση του κατάγματος γίνεται μετά από τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο και κλινική εξέταση από τον νευροχειρουργό. Εάν κριθεί εφικτό τότε ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε κυφοπλαστική η οποία είναι μια πολύ πιο απλή επέμβαση και απαιτεί μόνο ημερήσια νοσηλεία.

Περισσότερες πληροφορίες για την Διαδερμική σπονδυλοδεσία με Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική.

Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση στο νοσοκομείο και απαιτείται μόνο μία ημέρα (την ημέρα της επέμβασης) νοσηλεία.

Ο νευροχειρουργός μέσω πολύ μικρών τομών (μικρότερών από 1 εκατοστό ) εισάγει τις βίδες στήριξης και σταθεροποιεί στην φυσιολογική της θέση την σπονδυλική στήλη. Κατά την διάρκεια της επέμβασης υπάρχει συνεχόμενος ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος που πιστοποιεί την ασφάλεια των νεύρων. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα και μπορεί να αποχωρήσει με ασφάλεια για το σπίτι του την επόμενη ημέρα το πρωί. Τα ράμματα που τοποθετούνται είναι πλήρως απορροφήσιμα, ενώ ο ασθενής χρειάζεται μόνο να κάνει μια ακτινογραφία στον ένα μήνα για να πιστοποιηθεί η ορθή θέση των υλικών.

Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε ότι σπονδυλοδεσία μπορεί να γίνει και στην αυχενική, και στη θωρακική και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται το πρόβλημα. Επίσης, να πούμε ότι μπορούν να γίνουν πολλαπλά επίπεδα σπονδυλοδεσίας εάν υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα αστάθειας.

Τέλος, ο  ασθενής υποβάλλεται πριν την επέμβαση σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο όπου και πιστοποιείται οτί μπορεί να λάβει με ασφάλεια αναισθησία.

Διαβάστε Ακόμα

Δείτε επίσης

Όγκοι Εγκεφάλου

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Τηλεφωνικό ραντεβού

Επιθυμώντας να παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργήσαμε την υπηρεσία  τηλεφωνικού ραντεβού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει την αποστολή των εξετάσεων του ασθενή και την συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά την λήψη των εξετάσεων επικοινωνούμε εμείς με εσάς για τον ορισμό της ημέρας και ώρας του ραντεβού, καθώς και την αποστολή των στοιχείων πληρωμής.

Διευκρινίζουμε ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού διενεργούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ,και τα Σαββατοκύριακα.