ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ -ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Διάγνωση
Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να παρατηρηθούν σε όλες τις μοίρες της, αυχενική, θωρακική, οσφυική ή και ιερή. Όσο πιο ψηλά είναι ο τραυματισμός, τόσο πιο βαριά μπορεί να είναι η αναπηρία. Το 1/3 των καταγμάτων παρατηρούνται στην αυχενική μοίρα γιατί είνια η πιο ευαίσθητη και η πιο ευκίνητη.Να σημειωθεί οτί κάταγματα μπορεί να προκύψουν από τραυματισμό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και από οστεοπόρωση.
Συμπτώματα
Μετά από κάταγμα, ο πόνος στο σημείο είναι πολύ έντονος,ενώ τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ασήμαντα έως βαρύτατα με πλήρη παράλυση των άκρων (τετραπληγία) και αδυναμία του ασθενούς να αναπνεύσει με τις δικές του δυνάμεις. Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εξέταση, το ιστορικό του τραυματισμού και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν απλές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία
Υπάρχουν πολλές κλίμακες ταξινόμησης των καταγμάτων. Απλά μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται σε σταθερά και ασταθή. Στην πρώτη κατηγορία δεν χρειάζεται χειρουργική θεραπεία παρά μόνο φαρμακευτική αγωγή κατά του πόνου και υποστήριξη με «κηδεμόνες», δηλαδή ειδικούς κορσέδες που σταθεροποιούν την σπονδυλική στήλη .Αν όμως το κάταγμα προκαλεί αστάθεια, απαιτείται χειρουργική επέμβαση(κυφοπλαστική) για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης ,και ώστε να προστατευτεί ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα.
Ο χρόνος που πρέπει να γίνει η κυφοπλαστική είναι επίσης σημαντικός. Εχει αποδειχτεί ότι η επέμβαση είναι πιο αποτελεσματική αν γίνει λίγες ώρες μετά την κάκωση. Πρέπει όμως να γίνει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εντός 1 εβδομάδας.
Επίσης, επέμβαση μπορεί να απαιτείται, στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικός πόνος ή διαταραχή της αρχιτεκτονικής της σπονδυλικής στήλης (σημαντική γωνίωση), ακόμη κι αν δεν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα. Αν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα, αυτό μπορεί να βελτιωθεί με τη χειρουργική επέμβαση, ιδίως αν η υπάρχει δηλαδή κάποιας μορφής κινητικότητα στην πληγείσα περιοχή.
Αν και υπάρχουν πολλές θεωρητικές και πειραματικές εργασίες, δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματικός τρόπος επιδιόρθωσης τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Πιθανώς στο μέλλον να γίνει δυνατή η εμφύτευση κυττάρων που να αντικαθιστούν τους κατεστραμμένους νευρώνες και να επιτρέπουν σημαντική νευρολογική βελτίωση.