Πίνακας Περιεχομένων
Μπορείς να μεταβείς στην ενότητα που σε ενδιαφέρει κάνοντας Κλικ στον αντίστοιχο τίτλο
Τι είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου?
Οι σπόνδυλοι μας φυσιολογικά έχουν αναμεσά τους μεσοσπονδύλιους δίσκους οι οποίοι αποτελούν τις φυσικές ‘αναρτήσεις’ τους και εξασφαλίζουν την καλή διαχείριση των κραδασμών από την σπονδυλική στήλη. Οι δίσκοι αυτοί εξωτερικά έχουν σκληρό περίβλημα που ονομάζεται ινώδης δακτύλιος ενώ εσωτερικά περιέχουν ένα κολλώδες σύστασης τμήμα φτιαγμένο από ίνες κολλαγόνου.
Με την συνεχόμενη και έντονη καταπόνηση της σπονδυλικής μας στήλης ο ινώδης δακτύλιος πιέζεται παραπάνω και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απελευθερώσει το περιεχόμενό του (ρήξη ), το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί πίεση στο νευρικό σωλήνα. Αυτή η ρήξη ονομάζεται κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ανάλογα με την πίεση που ασκείται στο σπονδυλικό σωλήνα από την δισκοκήλη καθορίζεται και η προτεινόμενη θεραπεία.
Συμπτώματα δισκοκήλης.
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός γι’αυτό και τα συμπτώματα ποικίλλουν. Επίσης, το μέγεθος της δισκοκήλης καθώς και το ποσοστό πίεσης που ασκείται στα νεύρο καθορίζουν την ένταση των συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές όμως τα συμπτώματα είναι:
- Οξύς πόνος στη μέση ή σε όποιο επίπεδο εντοπίζεται το πρόβλημα ,
- Αιμωδίες στα άνω ή κάτω άκρα ανάλογα με το επίπεδο που πάσχει,
- 3.Δυσκολία στη βάδιση ,
- Αίσθηση καύσου κατά μήκος του χεριού ή του ποδιού,
- Πτώση πέλματος,
- Οξύς πόνος στα άνω ή κάτω άκρο,
- Οξύς πόνος κατα τη διάρκεια κινήσεων όπως σκύψιμο ή κάθισμα.
Τέλος, να αναφέρουμε πως εάν παραμεληθεί, ή αν η ρήξη του δίσκου προκαλέσει οξεία (απότομη) πίεση, μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία στα κάτω άκρα ή ακόμη και διαταραχές στην αισθητικότητα του ποδιού, της περιοχής των γεννητικών οργάνων ή και διαταραχές της ούρησης και της αφόδευσης.
Τα τελευταία 3 συμπτώματα αποτελούν μέρος της λεγόμενης «ιππουριδικής συνδρομής», μιας κατάστασης που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Διάγνωση δισκοκήλης
Η διάγνωση τίθεται επίσημα από τον χειρουργό ο οποίος θα αξιολογήσει τις εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας και θα εξετάσει τον ασθενή. Αφού τεθεί η διάγνωση ο γιατρός θα εξηγήσει στον ασθενή την βαρύτητα της κατάστασης του καθώς και την προτεινόμενη αντιμετώπιση.
Η συνηθέστερη απεικονιστική εξέταση που ζητείται είναι η μαγνητική τομογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις το ηλεκτρομυογράφημα,με το οποίο ελέγχουμε το πόσο έχει επηρεαστεί το νεύρο.
Μπορεί να εκδηλωθεί μόνο πόνος στην μέση ή συνδυασμός με πόνο στο κάτω άκρο που ακτινοβολεί προς το πέλμα και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.
Αντιμετώπιση δισκοκήλης
Υπάρχουν αρκετές επιλογές όσο αφορά την αντιμετώπιση της δισκοκήλης οι οποίες δεν περιλαμβάνουν πάντα τη χειρουργική επέμβαση.
Στην πρώτη γραμμή είναι σίγουρα η φαρμακευτική αγωγή. Κατά τα πρώτα στάδια της δισκοκήλης στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν με αντιφλεγμονώδη και ανάπαυση. Εάν κάτι τέτοιο δεν βοηθήσει τον ασθενή ο νευροχειρουργός μπορεί να προτείνει την χορήγηση κορτιζόνης ή και τις φυσιοθεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Τελευταία λύση αποτελεί η χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται Δισκεκτομή ,δηλαδή την αφαίρεση του κομματιού του μεσοσπονδυλίου δίσκου που εξέχει και ακουμπά το νεύρο. Στη κλασική χειρουργική τεχνική μικροδισκεκτομής αφαιρείται μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει τη ρίζα ή τις ρίζες. Είναι μια συχνή επέμβαση με συνήθως καλά αποτελέσματα.
Από την κλινική μας διενεργούνται ΠΑΝΤΑ και σε όλα τα περιστατικά Διαδερμικές Δισκεκτομές με Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική, πράγμα που σημαίνει σχεδόν αναίμακτη χειρουργική τεχνική και με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση του ασθενή.
Περισσότερες πληροφορίες για την Διαδερμική Δισκεκτομή.
Τώρα πλέον η επέμβαση της Δισκεκτομής έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Έχουμε τη δυνατότητα να εκτελούμε αυτές τις επεμβάσεις με ελάχιστου μεγέθους τομές (έως 1 εκατοστό), διαδερμικά, δηλαδή χωρίς τραυματισμό και χωρίς αποκόλληση των μυών από το οστό και επιπλέον χωρίς την αφαίρεση ουσιωδών οστικών τμημάτων. Η επέμβαση είναι πρακτικά αναίμακτη που σημαίνει πρακτικά ότι ο ασθενής δεν χάνει καθόλου αίμα.
Πλεονεκτήματα της Σύγχρονης Δισκεκτομής
Το χειρουργείο γίνεται υπό το χειρουργικό μικροσκόπιο, δια μέσου ενός μικρού αυλού ο οποίος επιτρέπει στον νευροχειρουργό να αφαιρέσει όλο το δίσκο που υπάρχει εκτός φυσιολογικής θέσης . Η μέθοδος εφαρμόζεται συστηματικά από εξειδικευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι άριστα.
Η παράλληλη χρήση του ενδοσκοπίου(όποτε χρειαστεί), μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών και ασφάλεια. Έτσι, εάν υπάρχει Σπονδυλική Στένωση, δεν χρειάζεται πλέον να γίνει η παραδοσιακή και επώδυνη χειρουργική επέμβαση της «πεταλεκτομής», σε κανένα ασθενή. Από την ίδια μικρή τομή γίνεται πλήρης αποσυμπίεση του στενού σπονδυλικού σωλήνα και των νευρικών ριζών και των δύο πλευρών (αριστερά και δεξιά) από την ίδια τομή:
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, μπορούν να υποβληθούν σε αυτές τις επεμβάσεις, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και άμεση κινητοποίηση.
Παραδοσιακά, οι επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη προκαλούσαν φόβο και ανασφάλεια στους ασθενείς. Υπάρχει η παλιότερη εμπειρία επεμβάσεων όπως η πεταλεκτομή, η τοποθέτηση μοσχευμάτων εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου και η ανοιχτή σπονδυλοδεσία, που τα ποσοστά επιτυχίας τους ήταν μικρότερα, συνοδεύονταν συχνά από μακροχρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ υπάρχουν και πολλά περιστατικά ασθενών που υπέφεραν από νευρολογικές επιπλοκές, χρόνιο πόνο ή υποβλήθηκαν σε πολλές επεμβάσεις με αμφίβολα αποτελέσματα.
Όλα αυτά είναι πια παρελθόν. Τώρα πλέον η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έχει ωριμάσει, οι μέθοδοι έχουν εξελιχθεί σε υψηλότατο επίπεδο, τα ποσοστά επιπλοκών, όπως λοίμωξη, αιμορραγία ή νευρολογική βλάβη έχουν πρακτικά μηδενιστεί.