Μηνιγγίωμα Εγκεφάλου
Πίνακας Περιεχομένων
Μπορείς να μεταβείς στην ενότητα που σε ενδιαφέρει κάνοντας Κλικ στον αντίστοιχο τίτλο
Τι είναι το μηνιγγίωμα?
Το μηνιγγιωμα είναι ένας τύπος όγκου εγκεφάλου ο οποίος συμβαίνει στην μήνιγγα του εγκεφάλου δηλαδή στη προστατευτική μεμβράνη που καλύπτει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης .Συνήθως είναι καλοήθης όγκοι αλλά ανάλογα με την θέση στην οποία ανευρίσκονται και το μέγεθός του μπορούν να προκαλέσουν αρκετά συμπτώματα.
Οι όγκοι αυτοί αποτελούν το 30% όλων των όγκων εγκεφάλου και συνήθως παρατηρούνται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε αυτό το κείμενο αναλύουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξερει ο ασθενής για τα μηνιγγιώματα.
Ποιοι είναι οι τυποι των μηνιγγιωμάτων?
Τα μηνιγγιώματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την μορφολογία τους σε μικροσκοπικό επίπεδο και προκύπτουν οι εξής κατηγορίες:
1.Grade I(Καλοήθης) : Εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και αποτελεί τον πιο συχνό τυπο.
2.Grade II(Ατυπος): Εξελίσσεται πιο γρήγορους ρυθμούς και είναι πιο πιθανό να υποτροπιάσει.
3.Grade III(Αναπλαστικό/Κακοηθες) : Εξελίσσεται με ταχυτατους ρυθμούς είναι κακοήθες και πιο σπάνιο σαν διάγνωση.
Ποια είναι τα συμπτώματα των μηνιγγιωμάτων?
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και συνήθως έχουν να κάνουν με την θέση και το μέγεθος του όγκου.Σε γενικές γραμμές ομως αναφέρουμε τα εξης:
1.Γενικευμένα Συμπτώματα
- Πονοκέφαλοι,συνήθως χειρότεροι το πρωί
- Ναυτία και εμέτοι
- Επιληπτικές κρίσεις
- Κούραση και Νευρολογικές διαταραχές
2.Εξειδικευμένα συμπτώματα ανάλογα με την περιοχή προσβολής
- Μετωπιαίος Λοβός : Διαταραχές συμπεριφοράς,μνήμης και αδυναμία άκρων
- Βρεγματικός Λόβός:Διαταραχές αισθητικές και προσανατολισμού στο χώρο
- Κροταφικός Λοβός :Διαταραχές ακοής ,δυσκολία κατανόησης του λόγου
- Περιοχή Oπτικού Νεύρου: Διαταραχές όρασης,διπλωπία
- Οπίσθιος Βόθρος: Διαταραχές ισορροπίας και δυσκολία προσανατολισμού
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των μηνιγγιωμάτων ?
Τα αίτια τους δεν είναι ακόμα γνωστά υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι συμβάλλουν στην εκδήλωσή τους και είναι οι εξής:
- Έκθεση σε ακτινοβολία ή ακτινοβολίες στο κεφάλι
- Γενετικές διαταραχές (πχ. Νευροινωμάτωση)
- Ορμονολογικές αιτίες. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση μηνιγγιωμάτων γι αυτό και είναι πιο συχνή η πάθηση στις γυναίκες.
- Φυλετικά και ηλικιακά αίτια:Oπως είπαμε και πριν είναι πιο συχνό σε γυναίκες ηλικίας ανω των 40.
Πως γίνεται η διάγνωση του μηνιγγιώματος
Για την διάγνωση του μηνιγγιώματος χρειάζεται ένας συνδυασμός εξετάσεων οι οποίες είναι :
- Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου. Η πιο συνηθισμένη εξέταση για να ταυτοποιηθεί η ύπαρξη , το μέγεθος και η θέση του όγκου.
- Βιοψία Όγκου. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης όπου και λαμβάνεται κομμάτι του ογκου και αποστέλλεται για περαιτέρω έλεγχο.
Θεραπεία Μηνιγγιωμάτων
Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χειρουργική. Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που το μηνιγγίωμα δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και είναι πολύ μικρό σε μέγεθος μπορεί η θεραπεία να είναι συντηρητική με συνεχή παρακολούθηση με μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Άλλες θεραπείες είναι το γ-knife (ακτινοχειρουργική) που συνήθως προτείνεται σε μηνιγγιώματα που δεν χειρουργούνται ή φαρμακευτικές θεραπείες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που οι υπόλοιπες επιλογές έχουν αποτύχει.
Χειρουργική Αφαίρεση Μηνιγγιωμάτων
Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μηνιγγιωμάτων γίνεται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 2 ημέρες. Θεωρείται ασφαλής επέμβαση ενώ η ακριβής θέση του όγκου και κατά συνέπεια η λιγότερο τραυματική οδός που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο νευροχειρουργός διασταυρώνεται με μαγνητική τομογραφία με πρωτόκολλό navigation.
Αφού χαρτογραφηθεί από τον χειρουργό η κατάλληλη οδός γίνεται κρανιοτομία και αφαιρείται ολόκληρός όγκος.Αμέσως μετά το κρανίο ξανακλείνεται αεροστεγώς και τοποθετούνται ράμματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις (ανάλογα με την θέση και το μέγεθος του όγκου) ο ασθενής θα παραμείνει στην μονάδα για τις πρώτες 24 ώρες για παρακολούθηση, ενώ μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο θα χρειαστεί επαναληπτική μαγνητική τομογραφία κατά τις οδηγίες του νευροχειρουργού του. Οι φυσιοθεραπείες δεν είναι απαραίτητες ,εκτός εάν το κρίνει ο ιατρός.
Επίλογος
Τα μηνιγγιώματα κατά βάση έχουν θετικότατη πρόγνωση ειδικά όταν διαγνωστούν σύντομα και στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ασθενείς επιστρέφουν πολύ σύντομα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η έγκαιρη διάγνωσή τους καθώς και η τακτική παρακολούθηση σας μετά την χειρουργική επέμβαση είναι τα σημεία που εξασφαλίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις την ομαλή πορεία της υγείας του ασθενούς.