Αναπτυξιακές ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού σωλήνα

 

 

Αν η σύγκλιση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι πλήρης, μπορεί ένα μέρος της μήνιγγας (μηνιγγοκήλη) ή και του νωτιαίου μυελού (μηνιγγομυελοκήλη) να μένει απροστάτευτο και ακάλυπτο στη ράχη. Η πάθηση αυτή ονομάζεται δισχιδής ράχη και έχει διάφορες διαβαθμίσεις ανάλογα με το είδος των ιστών που λείπουν. Η κατάσταση αυτή διορθώνεται χειρουργικά συνήθως αμέσως μετά τη γέννηση και πρέπει να έχει διαπιστωθεί από τον ενδομήτριο υπέρηχο κατά τη διάρκεια της κύησης. Συχνά συνδυάζεται με απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή και υδροκέφαλο. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να υπάρξουν σοβαρές νευρολογικές συνέπειες ή και λοίμωξη.
Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και σε πλήρη σύγκλιση του κεντρικού σωλήνα μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως οι συγγενείς δερμοειδείς κύστεις και τα συρίγγια, τα οποία προδιαθέτουν σε μηνιγγίτιδες και άλλες λοιμώξεις και συνήθως απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση. Υπάρχουν επίσης και διαταραχές του ίδιου του νωτιαίου μυελού (διαστηματομυελία) ή των περιβλημάτων του (νευρεντερικές κύστεις) ή του συνδέσμου που συγκρατεί το νωτιαίο μυελό στη βάση της σπονδυλικής στήλης (καθηλωμένο τελικό νημάτιο). Όσο νωρίτερα διαγιγνώσκονται αυτές οι καταστάσεις, τόσο πιο αποτελεσματική και η θεραπευτική (συνήθως χειρουργική) παρέμβαση.

Δείτε επίσης
Αναπαραγωγή Βίντεο

Όγκοι Εγκεφάλου

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Τηλεφωνικό ραντεβού

Επιθυμώντας να παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργήσαμε την υπηρεσία  τηλεφωνικού ραντεβού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει την αποστολή των εξετάσεων του ασθενή και την συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά την λήψη των εξετάσεων επικοινωνούμε εμείς με εσάς για τον ορισμό της ημέρας και ώρας του ραντεβού, καθώς και την αποστολή των στοιχείων πληρωμής.

Διευκρινίζουμε ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού διενεργούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ,και τα Σαββατοκύριακα.