Αποκατάσταση

 

Τί είναι η αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεργασία ατόμων από διάφορες ειδικότητες, ώστε να αποκατασταθούν οι ικανότητές του ατόμου και να βοηθηθεί η οικογένειά του για να προσαρμοστεί και να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κατάστασής του. Κεντρική ιδέα της αποκατάστασης πρέπει να είναι μια λογική προσέγγιση των βελτιώσεων που μπορούν να επιτευχθούν.

Η οικογένεια

Η οικογένεια είναι αναπόσπαστο μέρος της αποκατάστασης. Το άγχος και η πίεση της οικογένειας είναι μεγάλο, γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα του αποτελέσματος, της διάρκειας της ανάρρωσης και της σοβαρότητας της κατάστασης. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικά προγράμματα και κέντρα που προσφέρονται να βοηθήσουν τον ασθενή με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και την οικογένειά του.
Τα μέλη της οικογένειας πρέπει να μάθουν να βαδίζουν όπως ο μαραθωνοδρόμος. Όταν ξεπεραστεί ο κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς, ενθαρρύνεται η επιστροφή σε ένα καθημερινό πρόγραμμα, έτσι ώστε οι δραστηριότητες της οικογένειας να διατηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Όσο περισσότερο ενημερωμένοι είναι η οικογένεια και οι φίλοι, τόσο καλύτερα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα και να βοηθήσουν τον άρρωστο. Υπάρχουν πολλές πηγές ενημέρωσης, που περιλαμβάνουν τον γιατρό, το νοσηλευτικό προσωπικό, τα κέντρα αποκατάστασης. Η ενημέρωση συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της πάθησης αυτής. Η κατανόηση είναι απαραίτητη για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις ώστε να προσφερθεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα στον ασθενή.

Στο νοσοκομείο

Η αποκατάσταση αρχίζει στο νοσοκομείο με την ομάδα που αντιμετωπίζει τον τραυματία ως οξύ περιστατικό (νευροχειρουργός, νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί). Όταν επιτευχθεί η σταθερότητα της κατάστασης, τότε ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης, όπου οι ψυχίατροι, οι νευροψυχολόγοι και οι ειδικοί της αποκατάστασης συνεχίζουν τον συντονισμό της προσπάθειας για αποκατάσταση.

Μετά το νοσοκομείο

Προγράμματα αποκατάστασης για εξωτερικούς ασθενείς σε επίπεδο κοινότητας είναι διαθέσιμα για άτομα που μπορούν να διαμένουν στο σπίτι. Αν χρειάζεται εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα, τότε μπορεί να χρειαστούν ειδικές υποδομές. Το επίπεδο φροντίδας και η εντατικοποίηση της αποκατάστασης βασίζεται στο επίπεδο λειτουργικότητας του ασθενούς, την πρόοδο της ανάρρωσης, την ανταπόδοση και τη διαθεσιμότητα αποθεμάτων. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι θεραπείες αποκατάστασης δεν φέρνουν την ανάρρωση, αλλά προσφέρουν τη δυνατότητα για ανάρρωση του ασθενούς.

Δείτε επίσης
Αναπαραγωγή Βίντεο

Όγκοι Εγκεφάλου

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Τηλεφωνικό ραντεβού

Επιθυμώντας να παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργήσαμε την υπηρεσία  τηλεφωνικού ραντεβού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει την αποστολή των εξετάσεων του ασθενή και την συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά την λήψη των εξετάσεων επικοινωνούμε εμείς με εσάς για τον ορισμό της ημέρας και ώρας του ραντεβού, καθώς και την αποστολή των στοιχείων πληρωμής.

Διευκρινίζουμε ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού διενεργούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ,και τα Σαββατοκύριακα.